Oyun Bağımlılığı Nedir, Nasıl Bırakılır ? Gamerlar Toplanın

Video oyunları da dahil olmak üzere elektronik oyunların sürekli oynanması ile davranışsal bir bağımlılık, oyun bağımlılığı olarak bilinir. Oyun bağımlılığı, çevrimiçi bilgisayar oyunları ve video oyunları oynarken zararlı davranışlar sergileyen bir teknoloji bağımlılığıdır.

Yine de internet bağımlılığı alt kategorisi olarak incelenmektedir. Bilgisayar oyunları, bireylerin beyinlerinde uyuşturucu veya alkole benzer değişiklikler yaratarak ödül ve mutluluğa neden olur. Tekrar etmeyi teşvik ederler. Aşırı oyun oynamak ve bilgisayar kullanımı, kişinin psikolojik ve fiziksel sağlığına zarar verdiği için oyun bağımlılığı davranışsal bağımlılık olarak adlandırılır.

oyun bağımlılığı

Belirtileri nelerdir?

İnsanlar, bilgisayar oyunları günlük yaşamlarını önemli ölçüde etkilediğinde bilgisayar oyunlarına bağımlı olurlar. Oyundan elde edilen mutluluk, oyuncuların oyuna daha fazla bağımlı hale gelmesine neden olur. Oyun bağımlıları arkadaşlarını, ailelerini, okulu veya işini unuturlar. Bir kişinin oyunu bırakamaması, sürekli olarak oynamayı düşünmesi, oyun oynayarak günlük işlerini aksatmaya başlaması, oyunu birincil tercih yapması ve oyunla gerçek hayatta iç içe olması gibi çeşitli durumlar vardır.

Bunların dışında ayrıca;

  • Depresif ve karamsar bir ruh hali, bilgisayar oynamaya devam etmek için yalanlar  üretmek,
  • Okulda, işte yada gündelik hayatta başarısızlık
  • Aşırı yemek yemek, uyku sorunları, kişisel hijyen, hareket etmek gibi fiziksel ihtiyaçları ihmal etmek
  • Bilgisayar kapandığında sinirlilik, stres, kötü ruh hali, uykusuzluk veya terleme gibi yoksunluk belirtileri yaşamak da belirtiler arasında yer almaktadır.

Oyun bağımlılığının zararları

Oyun bağımlılığının zararları arasında düşük akademik başarı, uyku alışkanlığında bozulma, sağlıksız ve yetersiz beslenme, obeziteöz bakımda yetersizlik ve hareketsiz bir yaşam tarzı yer almaktadır.  Bilgisayar oyunu bağımlıları genellikle dünyayı ve diğer şeyleri bırakırlar.

Sürekli içeride kalmak, hareketsizliğe ve kas kütlesinde azalmaya neden olur. Kişi ne kadar gençse, sonuç o kadar ağırlaşır. çünkü obezite genellikle çocuklukta ortaya çıkar ve genellikle tüm yaşam boyunca devam eder.

Oyun bağımlılığı

Bu yan etkiler arasında fazla kilolu olmak, diyabet gibi uzun süreli hastalıklar ve sağlıksız yaşam tarzı yer alır. Bilgisayar oyunu bağımlılarının uyku ritmi düzensizdir ve uykuları ertelenir. Uykusuzluk, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bilgisayar oyunlarına bağımlılığın birçok psikolojik zararı vardır.

Bunlar arasında hayal ve gerçeği karıştırmakanti sosyal davranışlar geliştirmek, özgür düşünce kaybı ve şiddete meyilli olmak. Bilgisayar oyunları veya internete bağımlılık, depresyon, anksiyete bozuklukları ve diğer bağımlılıkların riskini artırıyor.

Bilgisayar oyunları oynarken klavye, fare ve kumandayı kullanmak ele tek taraflı bir yük bindirir, bu da gitar, keman veya piyanistlerde olduğu gibi bilekte ağrılı tendinite neden olabilir. Ekran önünde geçirilen uzun süre, gözler için büyük bir yük oluşturur. Göz seğirmesi, yanan gözler, titreme, bulanık görme, baş ağrısı ve uzun süreli görme bozuklukları gibi göz sorunlarına neden olabilir.

Nasıl bırakılır?

Kişi, internette geçirdiği zamanı yönetmeyi öğrenmelidir. Bilgisayarın hayatımızda neden bu kadar önemli hale geldiğini ve gerçek hayatta yapması gereken değişiklikleri anlamalıdır. Bilgisayar başındayken zamanı yönetmeyi öğrenmek için bir çalar saat kurabilir ya da günlük tutabilir. Spor yapmak, bir hobi edinmek, arkadaşlarla buluşmak gibi çeşitli hobilerle zamanını geçirebilir.

Kişi bunu kendi başına yapamıyorsa psikiyatrist veya psikologdan yardım alabilir.

Tedavi

Oyun bağımlılığının psikolojik nedenlerini belirlemelidir. Oyun bağımlılığından kurtulmak için ilaç ve psikoterapi kullanılabilir. Oyun bağımlılığı, grup seansları, gerçeklik terapisi, bilinçli farkındalık meditasyonları, BDT ve sanal gerçeklik grupları gibi birçok farklı yöntemle tedavi edilebilir.

 

Yorum yapın